Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Έρχονται τώρα 10 νέα προαπαιτούμενα, ακολουθούν άλλα 20 μέτρα!!!!

ΔΕΝ ΘΑ ......ΠΑΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ....ΛΥΩΣΟΥΝ!!!!!

Της Δήμητρας Καδδά 
Έρχονται 10 νέες προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να ληφθούν πριν τις 13 Δεκεμβρίου και άλλα 9 μέτρα για τον υπόλοιπο Δεκέμβριο. Συνολικά τριάντα συνολικά νέα μέτρα προβλέπει  η πρόταση απόφασης του Eurogroup για τη δόση με ημερομηνία 30/11.

Απαιτεί διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα τώρα, αλλά και στο μέλλον αν δεν διασφαλίζονται οι στόχοι. Δεσμεύει την κυβέρνηση για νέο μεσοπρόθεσμο την Άνοιξη και για  δημοσιονομικούς κανόνες «αυτόματης διόρθωσης».

Τοποθετεί  για τον Δεκέμβριο τη ψήφιση του φορολογικού και φέρνει μία σειρά από παρεμβάσεις σε ιδιωτικοποιήσεις, φάρμακο, υγεία, φοροδιαφυγή και έλεγχο δαπανών.  

Σύμφωνα με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Απόφαση του Συμβουλίου» Οικονομικών υποθέσεων για την τροποποίηση του Μνημονίου και την έγκριση της δόσης, πρέπει να γίνουν 10 προπαιτούμενες δράσεις, 9 επιπλέον παρεμβάσεις  μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ συνολικά προβλέπονται 30 νέες παρεμβάσεις έως τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Ecofin είναι ουσιαστικά η περίληψη του μνημονίου. Στο κείμενο που υπογράφουν οι υπουργοί περιλαμβάνονται μόνο τα μέτρα που έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο και όχι για παράδειγμα απελευθέρωση επαγγελμάτων ή ζητήματα παιδείας.  Ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες αλλαγές έως την τελική απόφαση με βάση αιτήματα των κρατών μελών.

Πιάσαμε και με το παραπάνω 2 δημοσιονομικούς στόχους
Στην πρόταση απόφασης οι υπουργοί Οικονομικών παραδέχονται ότι η Ελλάδα έκανε πιο μεγάλη πρόοδο από αυτή που χρειαζόταν σε δυο βασικούς δημοσιονομικούς δείκτες. Παρ΄ όλα αυτά, ζητούν και άλλα μέτρα:

* Το 2012 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να φθάσει στα  13,4 δισ. ευρώ, έναντι οροφής  14,8 δισ. ευρώ  που προβλέπει η προηγούμενη Απόφαση του Συμβουλίου (τον Μάρτιο του 2012).

* Στο διαρθρωτικό έλλειμμα (έλλειμμα προσαρμοσμένο στην πορεία του ΑΕΠ) ενώ ο στόχος ήταν να μειωθεί τουλάχιστο 10% την περίοδο  2009-2012  εκτιμάται ότι έχει ήδη  μειωθεί κατά 13,9% του ΑΕΠ, από 14,7%  το 2009 σε περίπου 1,5% του ΑΕΠ το 2012.

Η απόφαση θα επικυρώνει την 2ετή παράταση έως το 2016,  που θεωρείται επιβεβλημένη καθώς μετά την "σημαντική επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών αντανακλά τις πολιτικές αβεβαιότητες κατά τη διάρκεια των διπλών εκλογών,  την αποδυνάμωση της εξωτερικής ζήτησης, καθώς και τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του προγράμματος". Εκτιμάται επίσης ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014 και μετά για να φτάσει κάτω από 160% του ΑΕΠ το 2016.

Προαπαιτούμενες δράσεις
Αναφέρεται ότι η «Ελλάδα θα  πρέπει να έχει υιοθετήσει τα ακόλουθα μέτρα χωρίς καθυστέρηση και το αργότερο έως (σε παρένθεση σημειώνεται ότι ως περιθώριο ορίζεται η ημερομηνία έκδοσης της απόφαση δηλαδή λογικά έως τις 13 Δεκεμβρίου):

1. "Προϋπολογισμός για το 2013 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα  (ΜΠΔΣ) που εκτείνεται έως το 2016, καθώς και τα μέτρα που περιγράφονται στο παράρτημα Ι του παρόντος  και τη σχετική νομοθεσία για την εφαρμογή τους". Σημειώνεται ότι στο παράτημα αναφέρονται συγκεκριμένα ποσά ανά έτος στα πεδία περικοπών δαπανών και αύξησης φόρων. «Το  ΜΠΔΣ θα επεξεργαστεί τα μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης τα οποία εξασφαλίζουν ότι τα ανώτατα όρια ελλείμματος για το 2012-2016, όπως καθορίζονται με την παρούσα απόφαση δεν υπερβληθούν και ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ τίθεται σε σταθερά πτωτική πορεία».

2. Παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στο Κοινοβούλιο και δημοσίευση εξαμηνιαίας ανάλυσης του Σχεδίου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων.

3. Μεταφορά στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ  της πλήρους και άμεσης κυριότητας (μετοχών ή δικαιωμάτων παραχώρησης) της Εγνατίας Οδού και των περιφερειακών λιμένων της Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλας, Κέρκυρας, Πάτρας, Ηρακλείου και Ραφήνας.

4. Εξασφάλιση ότι τα αρμόδια υπουργεία και άλλοι φορείς θα παρέχουν στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας πλήρη πρόσβαση  για την απογραφή όλων των ακινήτων.

5. Τροποποίηση ή κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων των ΔΕΚΟ  (ΔΕΗ, αρχές ΟΛΠ και ΟΛΘ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, λιμάνια, κλπ.) που αποκλίνουν από το καθεστώς των ιδιωτικών εταιρειών και που θέτουν οποιοδήποτε περιορισμό στα δικαιώματα ψήφου των ιδιωτών μετόχων.

6. Νομοθεσία για τον καθορισμό του ρόλου και των προσόντων του Γενικού Γραμματέα Εσόδων και  ο Υπουργός Οικονομικών να αναθέσει την δυνατότητα λήψης αποφάσεων στον Γενικό Γραμματέα.

7. Τοποθέτηση έμπειρων ελεγκτών στον φορολογικό έλεγχο ώστε να γίνουν  πλήρως λειτουργικές μονάδες όπως αυτή των  μεγάλων  φορολογούμενων (100 ελεγκτές),  ίδρυση μονάδας για άτομα με μεγάλη περιουσία και για αυτοαπασχολουμένους με υψηλά εισοδήματα (στελέχωση με  50 έμπειρους ελεγκτές άμεσα υπόλογους στον γενικό γραμματέα.

8. Η απόφαση  για την ενίσχυση της δημοσιονομικής διαχείρισης να εφαρμοστεί. Μνημόνια να υπογραφούν και μεταξύ υπουργείων και  διαχειριστών των εποπτευόμενων φορέων. Πλαίσιο για την διόρθωση των μεταβιβάσεων από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αποκλίσεων από τους στόχους εντός του έτους και, ενδεχομένως, και τα επόμενα χρόνια. Να ορίζει ρητά ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα καταβάλλονται απευθείας σε χωριστό λογαριασμό. Να ορίζει ότι θα υπάρχουν αυτόματες περικοπές δαπανών όταν οι στόχοι χάνονται,  εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι καθυστερήσεις δεν αυξάνονται.

9. Σύνολο μέτρων για τη βελτίωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ αυτών  «εξορθολογισμός του πακέτου παροχών»,  αύξηση της συμμετοχής στο κόστος για την υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται από ιδιώτες,  αναθεώρηση των τελών για τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων και για τις φυσιοθεραπείες,  προοδευτική αύξηση των  εισφορών που καταβάλλονται από ΟΓΑ σε αυτές  του EOΠΠΥ.

10.  Μέτρα που συνδέονται με την φαρμακευτική δαπάνη:  Νομοθεσία για τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών που ενεργοποιεί έκτακτης ανάγκης μέτρα (συμπεριλαμβανομένων π.χ. μείωσης των τιμών), αν για οποιοδήποτε λόγο δεν επιτυγχάνεται ο στόχος. Υπουργική απόφαση, θέτοντας το νέο   όριο για το 2013  στα 2,4 δισ. ευρώ για εξωτερικούς ασθενείς. Ενημέρωση της λίστας φαρμάκων και επικαιροποίησή του 2 φορές τον χρόνο τουλάχιστο.

Τα μέτρα έως το τέλος του Δεκεμβρίου
«Η Ελλάδα θεσπίζει τα ακόλουθα μέτρα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2012» αναφέρει η απόφαση:

1. Φορολογική μεταρρύθμιση στο  εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων «που στοχεύει στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη απαλλαγών και προτιμησιακών καθεστώτων».

2. Την αναγκαία πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία για να διασφαλιστεί  η ταχεία εφαρμογή του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων.

3. Δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τις εταιρείες ύδρευσης.

4. Μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, την εισαγωγή αξιολογήσεων επίδοσης,  βελτίωση της χρήσης των τεχνικών αξιολόγησης του κινδύνου και  τη θέσπιση και την ενίσχυση ειδικών μονάδων διαχείρισης του χρέους.

5. Εκπόνηση και δημοσίευση ενός σχεδίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε προμηθευτές και των επιστροφών φόρων.

6. Ολοκλήρωση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία  και ενοποίηση όλων των υπαρχόντων.

7. Νομοθεσία που να επεκτείνει την εφαρμογή της έκπτωσης 5% στις φαρμακευτικές εταιρείες (που υπάρχει για τις νοσοκομειακές τιμές) σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε φαρμακεία.

8. Η αύξηση του μεριδίου των γενόσημων φαρμάκων να φτάσει το 35%.

9. Εγκατάσταση εσωτερικών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία και την υιοθέτηση των μητρώων ανάληψης υποχρεώσεων.

Τα μέτρα του 2013
Η Ελλάδα θεσπίζει τα ακόλουθα μέτρα μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2013:

1. Προεδρικό Διάταγμα για την προσαρμογή των τιμών τελικού χρήστη για χαμηλής τάσης πελάτες.

2. «Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης για δεσμευτικά επί  3 χρόνια ανώτατα όρια δαπανών για τους υποτομείς της γενικής κυβέρνησης».

3. Σχέδια για Στελέχωση υπουργείων.

4. Δημιουργία μίας πολύ πιο αυτόνομης φορολογικής διοίκησης. Καθορισμός βαθμού αυτονομίας, πλαισίου διακυβέρνησης, λογοδοσίας, νομικών εξουσιών του ο επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης και αρχική στελέχωση του οργανισμού.

5. Να εκδώσει και να δημοσιεύσει μια νέα πλήρη πολιτική καταπολέμησης της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων ειδικών διατάξεων για την φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.

6. Να λειτουργεί  η διαδικασία αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών για να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς, υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου.

7. Μεταφορά σαράντα νέων ακινήτων  (περιουσιακά στοιχεία 2 και 3).

«Η Ελλάδα θεσπίζει τα ακόλουθα μέτρα μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2013»:

1. Διασφαλίζει την επίτευξη του στόχου των 2.000 φορολογικών ελέγχων.
2. Θεσπίζει ένα νέο κώδικα  φορολογικών διαδικασιών.
3. Εξασφαλίζει ότι όλες οι κεντρικές αρχές προμηθειών χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις για όλους τους διαγωνισμούς- διαδικασίες.

«Η Ελλάδα θεσπίζει τα ακόλουθα μέτρα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013»:

«Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει την απαραίτητη νομοθεσία με στόχο την καθιέρωση ενός διαρθρωτικού δημοσιονομικού κανόνα με ένα αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης».

* Δείτε στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" το κείμενο του σχεδίου απόφασης του Eurogroup για τη δόση (στα αγγλικά)


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου