Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Τι είπε το "στικάκι" στους οικονομικούς εισαγγελείς

Του Παναγιώτη Στάθη
Την ημερομηνία γέννησής του, δηλαδή πότε αντιγράφηκε με ακρίβεια ημερομηνίας και ώρας, "είπε" στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, το περίφημο στικάκι με τα ηλεκτρονικά αρχεία από τη λίστα Lagarde. Η φράση «το στικάκι μίλησε», που χρησιμοποίησε ανώτερη δικαστική πηγή είναι ενδεικτική πλην κρύβει και μια ακόμα αλήθεια, η οποία κρατάει ακόμα μακριά τις αρχές από την αποκάλυψη του προσώπου που πιθανότατα αλλοίωσε τη λίστα, αφαίρεσε δηλαδή τα ονόματα των συγγενών του πρώην υπουργού από τη λίστα με τους καταθέτες της τράπεζας HSBC.

Η ίδια πηγή απέφυγε βέβαια να αποκαλύψει την ακριβή χρονολογία του επίμαχου αποδεικτικού υλικού καθώς εκκρεμεί η εξακρίβωση αν αυτό το αποδεικτικό υλικό που έχει περιέλθει στην κατοχή των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη αποτελεί το αρχικό USB, στο οποίο αντιγράφηκαν τα αρχεία του αυθεντικού CD πριν από την απώλειά του, ή πρόκειται για ένα διαφορετικό στικάκι στο οποίο αντιγράφηκε αυτή τη φορά το περιεχόμενο του αρχικού USB. Συνεπώς κομβικό ρόλο θα παίξει η αποκάλυψη πόσα αντίγραφα της λίστας υπάρχουν.

Δεν λένε τίποτα
Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί από τους εισαγγελείς τέσσερις συνεργάτες του πρώην τσάρου της οικονομίας, κανείς εκ των οποίων δεν έχει καταθέσει ότι παρέλαβε από τα χέρια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς φύλαξη το πρωτότυπο ηλεκτρονικό αρχείο. Επιπλέον, ούτε κάποιος από αυτούς ανέλαβε την ευθύνη για τη μετεγγραφή του επίμαχου σε USB, στη μορφή δηλαδή που ετεροχρονισμένα έφτασε προς έρευνα στο ΣΔΟΕ. Η στάση αυτή ερμηνεύεται από νομικούς ως επιβαρυντική για τον κ. Παπακωνσταντίνου αφού μέχρι στιγμής κανένας από τους μάρτυρες που παρελαύνουν από το εισαγγελικό γραφείο δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του ότι εκείνος παρέδωσε για φύλαξη το CD τα ίχνη του οποίου τελικά χάθηκαν. Συνεπώς ή το πρόσωπο που έκανε αυτή τη δουλειά δεν έχει καταθέσει ακόμα ή οι υπόνοιες σε βάρος του πρώην υπουργού θα διατρανώνονται, αφού θα πρέπει να αποδείξει την αλήθεια των λεγομένων του.

Θα εξεταστούν συνεργάτες και του Βενιζέλου;
Η μέχρι τώρα πορεία της έρευνας αφήνει, μέχρι στιγμής, εκτός κλήτευσης συνεργάτες του μετέπειτα υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου, με ότι αυτό σημαίνει για τυχόν διερεύνηση των δικών του, τυχόν, ευθυνών. Κι αυτό γιατί ο κύκλος των μαρτύρων που έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα αφορά αποκλειστικά το περιβάλλον του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να καλέσουν και άλλους μάρτυρες από το περιβάλλον του κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ αύριο έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι οι συγγενείς του πρώην υπουργού που εμφανίζονται ως δικαιούχοι των αρχείων, τα ονόματα των οποίων δεν υπήρχαν στην πρώτη λίστα Lagarde που είχε φτάσει από τη Γαλλία στην Ελλάδα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου