Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Τα παράδοξα της παραπομπής Παπακωνσταντίνου......!!!!

 

Τα παράδοξα της παραπομπής Παπακωνσταντίνου
Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά τη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας. την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Από την άλλη, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά ούτε οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος.
Δεν έλειψαν και τα παράδοξα της μυστικής ψηφοφορίας. Η αντιπολίτευση ψήφισε την κυβερνητική πρόταση για την παραπομπή του πρώην υπουργού αφού συνολικά είπαν «ναι» 265 βουλευτές με την κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων να είναι στους 164 βουλευτές.

Επίσης η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής για την παραπομπή του Γιώργου Παπανδρέου ψηφίστηκε από 80 βουλευτές, δηλαδή τον διπλάσιο αριθμό της συνολικής κοινοβουλευτικής δύναμης των δύο κομμάτων που φτάνει τους 37 βουλευτές.


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που ψήφισε σε μία μόνο κάλπη, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως δεν έδωσε γραμμή και πως ο καθένας μπορούσε να ψηφίσει ότι θέλει. «Δεν ψήφισαν σαν υπουργοί, αλλά σαν βουλευτές», είπε χαρακτηριστικά.

Γ.Παπακωνσταντίνου
Πρόταση παραπομπής ΝΑΙ ΌΧΙ ΠΑΡΩΝ
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 265 6 3
ΣΥΡΙΖΑ 129 26 4
ΑΝΕΛ-ΧΑ 110 28 3

Ευ.Βενιζέλος
Πρόταση παραπομπής ΝΑΙ ΌΧΙ ΠΑΡΩΝ
ΣΥΡΙΖΑ 124 24 2
ΑΝΕΛ-ΧΑ 104 23 1

Γ.Παπανδρέου
Πρόταση παραπομπής ΝΑΙ ΌΧΙ ΠΑΡΩΝ
ΑΝΕΛ-ΧΑ 80 19 8

Λ.Παπαδήμος
Πρόταση παραπομπής ΝΑΙ ΌΧΙ ΠΑΡΩΝ
ΑΝΕΛ-ΧΑ 63 34 6
Ψηφοφορία για γέλια και για κλάματα

Στο παρά πέντε της ψηφοφορίας οι βουλευτές αντιπαρατέθηκαν για τα ψηφοδέλτια και τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστήριξαν πως θα πρέπει να είχαν διατυπωθεί διαφορετικά οι προτάσεις παραπομπής για κάθε πολιτικό πρόσωπο.

Εν μέσω αντεγκλήσεων χρειάστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση για περίπου μία ώρα προκειμένου οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι να ενημερωθούν και να συμφωνήσουν, ενώ υπήρχε πρόταση να τυπωθούν νέα ψηφοδέλτια από την αρχή. Τελικά η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και έγινε με τα ίδια ψηφοδέλτια και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν τις ενστάσεις τους επί της διαδικασίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης αν και επέμεινε ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει να αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα, είπε δεν χρειάζονται περιττές εντάσεις και μπορεί το Σώμα να τοποθετηθεί.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ο τύπος των ψηφοδελτίων θυμίζει τα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια της εκλογής του Χρ. Σαρτζετάκη, υποστήριξε δε πως επιχειρείται αποτροπή παραπομπής των προσώπων που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση και γι αυτό οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα ψηφίσουν σε κάθε ψηφοδέλτιο όλες τις προτάσεις.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να αναφέρουν το κάθε ένα το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα που συνολικά προτείνονται από τα κόμματα για την συγκρότηση Προανακριτικής. Δήλωσε όμως ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.
Σε δηλώσεις προέβη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η οποία κατέληξε σε παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «νύχτα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο, με ομοιόμορφα ψηφοδέλτια», ενώ σημείωσε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων μίλησε επίσης για «μεθοδεύσεις από τη συμμορία του κολεγίου», ενώ τόνισε ότι το αποτέλεσμα δείχνει πως «υπάρχει ελπίδα».
Για «κάθαρση - μαϊμού από τη Βουλή κόντρα στη λαϊκή βούληση», κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«ΝΔ και Σύριζα αθώωσαν Βενιζέλο και Παπανδρέου δίνοντας ανάσα στο διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας. Η Χρυσή Αυγή θα απαιτήσει δυναμικά την απόδοση ποινικών ευθυνών σε κάθε εμπλεκόμενο. Ο αγώνας για πολιτική κάθαρση συνεχίζεται», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Χωρίς κανένα νεότερο στοιχείο για την λίστα Λαγκάρντ ολοκληρώθηκε η θυελλώδης συνεδρίαση της βουλής η οποία αναλώθηκε στις σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην βουλή μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχε αρχίσει η ψηφοφορία θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει τις αποστάσεις που θα πάρει από την συγκεκριμένη υπόθεση και αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί πολιτικά με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επέλεξε να ρίξει την ψήφο του μόνο στην πρώτη κάλπη που αφορούσε το πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου. «Ήταν επιλογή του να ψηφίσει σε μία κάλπη» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές και πρόσθεταν πως δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να επηρεάσουν την ψήφο των «γαλάζιων» βουλευτών. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός σε ένα από τα πηγαδάκια στους διαδρόμους της βουλής δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής.

Ακόμα και όταν Α. Τσίπρας τον κατηγόρησε ουσιαστικά ότι συγκαλύπτει την διαλεύκανση της υπόθεσης ο εορτάζων χθες Α. Σαμαράς επέλεξε να απαντήσει μέσω του Υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου.

Άλλωστε σε όλη την διάρκεια της συζήτησης τα υπουργικά έδρανα ήταν σχεδόν άδεια με αποκορύφωμα την ώρα της ομιλίας του Γ. Παπακωνσταντίνου που την κυβέρνηση εκπροσωπούσε μόνο ο Υπουργός Εσωτερικών και αυτός κάθονταν στην «γαλαρία».

Από τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα που σύμφωνα με τις προτάσεις των κομμάτων φέρουν ευθύνες για την επίμαχη υπόθεση, μίλησαν μόνο τα δύο χωρίς ωστόσο στις ομιλίες τους να προσθέσουν κάτι νεότερο από όσα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

Ο Γ. Παπακωνσντίνου επανέλαβε ότι δεν αλλοίωσε εκείνος την λίστα, υποστήριξε πως τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από την έρευνα τον δικαιώνουν, υπεραμύνθηκε του έργου του στο Υπουργείο Οικονομικών και ότι δεν πρωτοκόλλησε την παραλαβή του CD για ήταν απόρρητο.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναλώθηκε περισσότερο στην σκληρή του αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε σε όλες τις κατηγορίες που του προσάπτει το κόμμα της Αριστεράς χωρίς ωστόσο να προσκομίσει κάποιο νεότερο στοιχείο από αυτά που ήδη είναι γνωστά.

Ο Γ. Παπανδρέου προτίμησε να μην πάρει τον λόγο. Συνεργάτες του έλεγαν πως θα πάρει τον λόγο μόνο εάν προκληθεί. Ωστόσο βρίσκονταν στην ολομέλεια και παρακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Με υπόμνημα, το οποίο δεν ξεπερνούσε την μιάμιση σελίδα, απάντησε ο πρώην Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος ο οποίος τόνισε ότι κανείς δεν τον είχε ενημερώσει για την ύπαρξη της λίστας.

http://www.madata.gr/epikairotita/politics/249505.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου