Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Πινγκ - πονγκ με τη λίστα Λαγκάρντ!!!!

Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης ρίχνουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες και αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα!!!!
Ενα CD με ονόματα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα τα ίχνη του οποίου αγνοούνται, ένα USB που για μήνες αλλάζει χέρια παραμένοντας ουσιαστικά αναξιοποίητο και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τους χειρισμούς των πρωταγωνιστών συνθέτουν την ιστορία της λίστας Λαγκάρντ, που βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.
Στη βαριά σκιά της ομολογίας του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι έδωσε το αρχικό CD για φύλαξη, αλλά σήμερα πια δεν ξέρει πού είναι - και ενώ αναμένεται η εκ νέου... άφιξή του ύστερα από αίτημα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί - η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τις διαφορές που παρουσιάζουν οι καταθέσεις των πρωταγωνιστών της.
Από την ημέρα που άρχισε η εισαγγελική έρευνα, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στο δίδυμο των πρώην υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Βαγγέλη Βενιζέλου και στο έτερο δίδυμο, των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη από τα χέρια των οποίων πέρασε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές η λίστα.
Μόνο που οι δημόσιες τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών κάθε άλλο παρά ταυτίζονται. Ο καθένας από αυτούς δίνει τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν στο «ταξίδι» της λίστας. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν άρχιζαν την έρευνά τους οι εισαγγελείς δεν γνώριζαν καν αν υπήρχε ή όχι τέτοιο υλικό. Μόνο όταν, με τη μορφή USB, παραδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου εστάλη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, άρχισαν να ασχολούνται με τις ποινικές προεκτάσεις του χειρισμού του επίμαχου υλικού.

Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ. Και τότε αρχίζει το πινγκ - πονγκ των δηλώσεων των εμπλεκομένων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου καταθέτοντας με απόλυτη μυστικότητα πριν από λίγες ημέρες στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, δεν αποκάλυψε ότι είχε δώσει το πρωτότυπο CD για φύλαξη, αλλά σήμερα η τύχη του αγνοείται.
Αντίθετα, περιέγραψε ότι έφτασε διά της διπλωματικής οδού, παρέδωσε τμήμα του στον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και στη συνέχεια έδωσε ολόκληρη τη λίστα στον επόμενο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη.
Ο τελευταίος όμως επιστρέφει το μπαλάκι στον πρώην υπουργό λέγοντας ότι ατύπως του παραδόθηκε το υλικό αμφιβόλου νομιμότητος, χωρίς καμία εντολή για περαιτέρω έρευνα. Εκείνος με τη σειρά του το παρέδωσε στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος διαδέχθηκε στον θώκο του υπουργείου Οικονομικών τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο Ευ. Βενιζέλος, κατά τα λεγόμενα του Γ. Διώτη, κράτησε το USB χωρίς να του δώσει οποιαδήποτε εντολή, καθώς συμφωνούσε με τη νομική εκδοχή του πρώην εισαγγελέα, ο οποίος είχε την άποψη ότι αυτό το ηλεκτρονικό αρχείο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, καθώς είναι μη νόμιμο αποδεικτικό μέσο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου η λίστα έφτασε στην Ελλάδα στα τέλη του 2010, αν και ο κ. Βενιζέλος καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής άφησε αιχμές δείχνοντας ότι αμφισβητεί τα λεγόμενα του κ. Παπακωνσταντίνου ως προς τον χρόνο κτήσης της. Πρώτος σταθμός ήταν το υπουργείο Οικονομικών. Λίγους μήνες αργότερα, συγκεκριμένα τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου 2011 το υλικό, όπως λέει ο κ. Διώτης, ξαναγυρίζει στο υπουργείο Οικονομικών.
Χρειάστηκε να περάσει περισσότερο από ένας χρόνος για να επανέλθει η λίστα Λαγκάρντ στην επικαιρότητα.
Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης αφού τελείωσαν την έρευνά τους, τώρα διαβάζουν το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τους χειρισμούς όλων των αρμοδίων από τα χέρια των οποίων πέρασε το ηλεκτρονικό αρχείο σε οποιαδήποτε μορφή του, είτε ως CD είτε ως USB.
Είναι θέμα ημερών να αποφασίσουν αν στον κύκλο των ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων έχουν θέση μόνο μη πολιτικά πρόσωπα (Γ. Καπελέρης και Γ. Διώτης που εξετάστηκαν ως ύποπτοι) ή αν η δικογραφία πρέπει να σταλεί στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι εξετάστηκαν ως απλοί μάρτυρες οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Βαγγέλης Βενιζέλος.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, οι οικονομικοί εισαγγελείς ψάχνουν δύο αδικήματα: παράβαση καθήκοντος και υπεξαγωγή εγγράφου, με τη μορφή της αποκρύψεως αυτού, σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/1950 περί «καταχραστών του Δημοσίου», που αναβιβάζει τις πράξεις σε κακουργήματα.

Συμπληρωματικό υπόμνημα Καπελέρη
Συμπληρωματικό υπόμνημα στους οικονομικούς εισαγγελείς αναμένεται να υποβάλει ο Ι. Καπελέρης, απαντώντας σε όσα είπε προχθές στη Βουλή ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Καπελέρης, «από την ανεπίσημη έρευνα των 10 ονομάτων διαπίστωσα ότι από τα εισοδήματα που δήλωναν, δεν δικαιολογούνταν οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Ενημέρωσα τον κ. Παπακωνσταντίνου παραδίδοντάς του τα ευρήματα της άτυπης έρευνάς μου. Ομως δεν έλαβα καμία εντολή από τον κ. Παπακωνσταντίνου για περαιτέρω έλεγχο».
 

1 σχόλιο: