Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗPΩΣΕΙ;;;;;

Συνεχίζουν στο λάθος.......


«Δεν υπάρχουν ούτε οι προϋποθέσεις ούτε οι συσχετισμοί για άμεση αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Η συζήτηση, ακόμα και αν έχει βάση, είναι πρόωρη» λέει στην «Ε» υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας και γνώστης του κλίματος των συζητήσεων ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση, για το νέο γύρο προβληματισμού που έχει ξεκινήσει, μετά την ομολογία του ΔΝΤ ότι έκανε λάθος στον υπολογισμό της ύφεσης.
Αυτή είναι και η γραμμή που εκπέμπεται από το υπουργείο Οικονομικών, που θεωρεί «εκτός κλίματος και για εσωτερική κατανάλωση» τη δημόσια συζήτηση για άμεσες αλλαγές στο Μνημόνιο 3 και νέα εξ αρχής συμφωνία για μέτρα που δεν αποδίδουν ή είναι εμφανώς άδικα.
«Θετική δήλωση»
Ειδικά σε ό,τι αφορά τη σύνοδο κορυφής που γίνεται την Τετάρτη, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου αποκλείουν κάθε συζήτηση για το λάθος που παραδέχθηκε το ΔΝΤ και λένε ότι «αναμένεται μία θετική δήλωση γενικού περιεχομένου για την Ελλάδα και νέες παραινέσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων».
Οι τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου και τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, μέχρι τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη, επιβεβαιώνει μεν όλες τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί και καταλήγουν στο κοινό συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, αλλά στόχο έχουν την εκτόνωση στο εσωτερικό και τον έλεγχο της εγχώριας δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε μετά την παραδοχή από την πλευρά του ΔΝΤ.
Επί της ουσίας δεν υπάρχει έδαφος για άμεσες αλλαγές και αυτό το γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει άδικο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που ζητά έκτακτη σύνοδο κορυφής για το θέμα, γιατί μόνο μέσω αυτής της οδού μπορούν να προκύψουν ουσιαστικές αλλαγές στη συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου.
Προσώρας, η κυβέρνηση επενδύει στην κατά γράμμα υλοποίηση του προγράμματος και στην εμφάνιση αποτελεσμάτων, έτσι ώστε να δημιουργήσει το έδαφος για οριακές αλλαγές στο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ, για την οποία το Μαξίμου υποστηρίζει ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Αθήνας, «όταν μερικές ημέρες πριν η τρόικα δεν το συζητούσε καν».
«Οσο φέρνουμε αποτελέσματα, αλλάζουν και οι όροι. Πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να υλοποιήσουμε το σχέδιο που αφορά την ανεξαρτησία της χώρας. Μην ξεχνάτε ότι το ισοζύγιό μας πρέπει να γίνει θετικό ή τουλάχιστον να ισορροπήσει» είπε σχετικά, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ενώ με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα στο θέμα παρενέβη χθες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ενώ παραδέχεται ότι το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής είχε σχεδιαστικά λάθη, μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Το κυριότερο είναι ότι το δεύτερο πρόγραμμα, όπως συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο, προβλέπει ρητά τη ρήτρα "βαθύτερης ύφεσης" που οδηγεί σε επαναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση της σύμβασης. Αυτή ήταν η βάση των προεκλογικών και μετεκλογικών μας προτάσεων για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τις επαφές με τη γερμανική και τις άλλες κυβερνήσεις των εταίρων μας». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως επιμένει ότι «οι κρίσιμες προϋποθέσεις είναι πρωτίστως οι εσωτερικές, όχι μόνο οι δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές, αλλά κυρίως οι πολιτικές και κοινωνικές», ενώ εκτιμά ότι «με πολιτική σταθερότητα, κοινωνική ευαισθησία και εθνική συστράτευση μπορούμε να ελέγχουμε τις εξελίξεις και να διασφαλίσουμε την επάνοδο της χώρας σε κατάσταση ισοτιμίας μέσα στην Ευρωζώνη. Αυτή είναι η μόνη ουσιαστική και ασφαλής απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στους εταίρους μας για τις επιλογές τους σε σχέση με την Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια».
Πριν από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βενιζέλο στο θέμα είχε παρέμβει και η Δημοκρατική Αριστερά, ζητώντας από το ΔΝΤ να κοστολογήσει με ακρίβεια τις συνέπειες από το λάθος στον «πολλαπλασιαστή» του προγράμματος, προκειμένου οι συνέπειες αυτές «να αποτελούν κρίσιμο μέγεθος στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την πορεία της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου