Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Τι είναι το... ELA που μας ταλαιπωρεί;



    Τι είναι το... ELA που μας ταλαιπωρεί;
ELA. Το ακούμε συνέχεια τα προηγούμενα 24ωρα αλλά λίγοι το θυμόμαστε. Στο ELA (Emergency Liquidity Assistance) καταφεύγουν τράπεζες που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, γιατί δεν έχουν να δώσουν ενέχυρα με την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση που απαιτεί η ΕΚΤ.
   Η μείωση των καταθέσεων, η κατάπτωση κάποιων ενεχύρων, π.χ. τραπεζικών ομολόγων και τελευταία καλυμμένων ομολογιών λόγω της υποβάθμισης της
πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας και του μοντέλου-υπολογιστή που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ, αύξησαν τις ανάγκες ρευστότητας μερικών ελληνικών τραπεζών τους προηγούμενους μήνες.  Στα της... αδελφής Κύπρου τώρα: Το  Emergency Liquidity Assistance το οποίο κράτησε τη Λαϊκή Τράπεζα στη ζωή τους τελευταίους μήνες, φαίνεται πως τώρα γίνεται μπούμερανγκ για την Τράπεζα Κύπρου.
Αν τελικά λειτουργήσει το σενάριο που θέλει την «καλή» Λαϊκή να απορροφάται από την Τράπεζα Κύπρου, τότε η δεύτερη θα κληθεί, κατά τις απαιτήσεις της τρόικας, να αναλάβει και τις οφειλές της πρώτης στο ELA.  Το ELA ουσιαστικά είναι προσωρινή ρευστότητα που παρέχεται σε φερέγγυο τραπεζικό ίδρυμα για να καλύψει έκτακτες ανάγκες όπως η εκροή καταθέσεων. Το ποσό αυτό δεν δίδεται από την ΕΚΤ απευθείας αλλά από τις 17 Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης έναντι επαρκών εξασφαλίσεων. Το ερώτημα αν η Λαϊκή ήταν φερέγγυα και είχε αρκετές εξασφαλίσεις για να λάβει περίπου 9δις ευρώ, απαντάται εν μέρει από την κρατική στήριξη 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε το περασμένο καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα, είναι λεπτή η γραμμή που καθορίζει το πότε διακόπτεται η έκτακτη παροχή ρευστότητας και αυτό διαφάνηκε και στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Ελλάδας. Σε πρόσφατο άρθρο του ο Michael Steen των Financial Times, αφού αναφέρει πως λίγα πράγματα είναι στα χαρτιά για το πώς παραχωρείται ο ELA, ξεχωρίζει μία φράση από τα σχετικά έγγραφα «Flexibility and discretion are . . . essential in order to guard against the risk of moral hazard. Δηλαδή, «η ευελιξία και η διακριτικότητα είναι. . . απαραίτητα, προκειμένου να υπάρξει προστασία από το ρίσκο του ηθικού κινδύνου».  
Όπως διαφαίνεται, η διάθεση των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ευρωζώνης να αναλαμβάνουν ρίσκο (moral hazard) για την περίπτωση της Λαϊκής έχει στερέψει, μετά και την ανακοίνωση της ΕΚΤ πως η όποια βοήθεια προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διακόπτεται στις 25 Μαρτίου εκτός κι αν προκύψει συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές. Από στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στο τέλος Ιανουαρίου ο ELA που έλαβε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ήταν 9 δις ευρώ.
theinsider.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου